5 NAJVEĆIH MITOVA O HRANI: U ovo ZAISTA morate da prestanete da verujete!

Kad god pogledamo oko sebe, naći ćemo neke mitove o ishrani, počevši od činjenice da su neke namirnice masne, a lagani proizvodi bolji od onih bez etiketa. Da bih vam pomogao da se oslobodite nekih mitova koji postoje u vezi sa ishranom, donosim vam spisak od 10 mitova u koje savetujem da odmah prestanete da verujete.

MIT 1.

Ako jedete kasno u noć, dobićete kilograme! Koliko puta ste čuli da ne bi trebalo da jedete posle 18h, jer ćete u suprotnom ugojiti? Zaboravi na te gluposti. Evo objašnjenja: kalorije su kalorije, bez obzira na to koliko sati ih unosite. Ne postoji vremensko ograničenje nakon koje će vaše tijelo reći sebi „Sada ću sve to pretvoriti u masnoću!“ Naime, ako obratite pažnju na kontrolu težine i želite izgubiti kilogram, ključ uspeha nije u vremenu kad jedete, nego u količini. Ako tokom dana konzumirate više kalorija nego što ste potrošili (bez obzira na vreme), bojimo se da ćete izgubiti kilograme. Uz to, ako trenirate u kasnim popodnevnim satima, imate dodatni razlog zašto ne biste preskočili kasniji obrok. Ne samo da će ovaj obrok nahraniti vaše mišiće i pojačati njihov oporavak, već će umanjiti i rizik od povreda i nadoknaditi izgubljeni trening o ishrani.

MIT 2.

Ako povećate unos proteina, pojačaćete rast mišića! Često se onima koji žele da pridobiju mišićnu masu savetuje pojačan unos proteina. Ali ovo je još jedan mit koji se tiče ishrane. Evo objašnjenja: Da biste povećali mišićnu masu, morate da ispunite tri komponente potrebne za rast: imati adekvatan unos kalorija, povećati unos proteina i redovno provoditi treninge snage. Naime, samo povećavanje unosa proteina neće doprineti nikakvom rastu mišića, pogotovo ako ste i dalje u kalorijskom deficitu i ne obavljate nijednu vrstu aktivnosti koja pospešuje regeneraciju i rast mišića.

Mit 3: Ako ne jedete ribu, ne možete uneti dovoljno omega-3 masnih kiselina. Mnogi koji jedu (ili jedu ne dovoljno) su optuženi za nedovoljno omega-3 masnih kiselina, ali situacija nije tako loša za one koji nisu ljubitelji morske hrane. Evo objašnjenja: omega-3 masne kiseline imaju brojne pozitivne efekte na naše zdravlje, od razvoja mozga kod dece do poboljšanja kognitivnih funkcija kod starijih osoba, a verovatno je najvažniji i poznati efekat omega-3 na zdravlje kardiovaskularnih sistema. Međutim, osim ribe i morskih plodova, omega-3 masne kiseline nalaze se i u orašastim plodovima, lanenim semenkama, repičnom ulju i soji, a omega-3 masne kiseline mogu se uzimati kao dodatak ishrani kako bi telo obezbedilo potrebnim masnim kiselinama.

MIT 4. Ako jedete nešto jako, to je znak da vašem telu nedostaju hranljive materije koje nalazimo u ovoj hrani. To je skoro redovan izgovor za one koji pate od slatkiša i druge nezdrave hrane. Koliko sam puta vidio u teretani kako jede čokoladu pod izgovorom da su „spustili šećer“. Evo objašnjenja: ako je ovo zaista istina, ne biste jeli kolače, sladolede, pice i sličnu bezvrednu hranu, već spanać, blitvu, borovnice, jabuke i sličnu hranu. Moj savet je da sledeći put kada poželite neku hranu, zapitajte se da li vam je dosadno, da li ste zadovoljni životom, patite li od nečega i imate li nekih emocionalnih problema. Verujem da ćete, odgovarajući na ova pitanja, naći i odgovor zašto ste želeli posegnuti za nekom od ovih namirnica.

MIT 5. Ja moram da pijem 8 čaša vode svaki dan! Razmislite logično, ne možete biti ista količina vode koja vam je potrebna na 30 i na 3 stepena Celzijusa. Štaviše, ista količina vode možda neće biti potrebna nekome ko je naporno trenirao i znoji se i nekome ko sedi u kancelariji 8 sati i provodi ostatak dana pred televizorom, zar ne? Evo objašnjenja: količina tečnosti koju unosimo dnevno odnosi se na sve vrste tečnosti, od vode do kafe, čajeva, supa, mleka, ali čak i hrane sa visokim sadržajem vode, poput tikvica, krastavaca, lubenice, ali i pirinča i testenine. Ako nemate naviku da redovno pijete, pijte čim osetite žeđ, a ako radite neki trening, pijte vodu redovno tokom aktivnosti da ne biste postali dehidrirani. Razmislite logično i glavom, vrlo često su mitovi o dijeti potpuno nelogični i već ćete s osnovnim znanjem znati da je ovo glupost koja ne zahteva vreme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *